Infolinka: +420 774 759 700 (po-ne 7:00 - 21:00)
0
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Doprava zdarma

Buďme v kontaktu

Facebook Twitter Youtube Pinterest


Jeden prostor pro dva

Navštívili jsme nevelký byt, který si jeden pár zařídil pro bydlení ve dvou. Několik jednoduchých, ale i rozhodných zásahů vycházejícího z jasného konceptu proměnilo byt k nepoznání. Spojování malých prostorů do větších místností je řešením menších bytů. Obývací pokoj v jedné místnosti spolu s kuchyní, není ničím zvláštním a vypadá navíc efektně. V mnoha případech dochází rovněž ke zrušení dlouhé nepraktické předsíně, pokud lze vybourat příčky. V každém případě se takový zásah vyplatí a váš malý prostor dostane zcela novou dimenzi.

 

   

Levná kolekce nábytku Infinity přináší díly do všech interiérů hned v několika odstínech

 

V situaci, kdy děti už jsou jinde, považovali naši hostitelé velký byt za zbytečný a koupili si pro sebe 1 + 1 ve starším domě. Postavený byl asi před padesáti lety a v době svého vzniku poskytoval bydlení nejvyšší úrovně. Vyzdívaný skelet, výtah, ústřední topení v podlahách, dubové parkety, zdvojená okna. Přestože už si odsloužil jednu generaci, jeho kvality jsou stále nesporné. Celková plocha bytu naším hostitelům vyhovovala, ale bylo  jim jasné, že nějaké úpravy budou nutné. Jednak aby si vytvořili pěkné prostředí, v němž by se cítili dobře, a také, aby některé provozní parametry přizpůsobili současným požadavkům.

 

Jednotící názor

 

 

Zásadním požadavkem majitelů bytu bylo, aby se v místnosti jednopokojového bytu co nejvíce propojily. Tam, kde bydlí jen dva blízcí lidé, může být prostor hodně otevřený, aniž by se navzájem rušili. Druhým důležitým důvodem byla potřeba vyřešit dostatečné úložné prostory v kultivované formě, aby se byt nezaplňoval dalšími skříněmi jak to bývalo kdysi běžné. Na přiložené fotografii jsme uvedli obývací stěnu vhodnou do malých prostorů, která je navíc modulová a lze ji flexibilně využívat v daném interiéru dle potřeb.

 

Něco vybourat pro volné umístění nábytku

K propojení místností vedlo zrušení dveří z obývacího pokoje do ložnice i do předsíně, včetně zárubní. Průchod do ložnice otevřený až ke stropu je trochu posunutý od oken blíže ke skříňové stěně. Kromě něho probourali v příčce tři další otvory, aby rozdělení místností ještě více odlehčili. Ložnice je tak trochu oddělená, ale celý byt je propojený volnými průchody a průhledy. Tento dojem je posílen jednotným materiálovým řešením nábytku. Potřebné úložné prostory jsme soustředili do kompaktního bloku skříní, jehož tří stěny nás převedou z předsíně přes obývák s kuchyňským koutem do ložnice. Jednotu prostoru umocňuje žlutá barva užitá na čelní stěně ložnice, stejná jako ta, která září na kuchyňských linkách.

 

Koncept a realita

Krátká kuchyňská linka stojí na místě, kde byla vždycky. Rozměry pracovní desky jsou velmi skromné, ale přidávat další pult majitelé nechtěli, protože by se značně zmenšil prostor obytné části. Problém byl  vyřešen šalomounsky. Tak, jak to bylo kdysi u našich babiček, které za pracovní desku využívaly vždy stůl postavený uprostřed kuchyně. Tuto variantu majitelé zvolili i do malého prostoru kuchyně. Vše lze tedy vyřešit malými ústupky a malými stavebími úpravami. Doporučujeme si před renovací takového zvětšení prostoru ale raději vyžádat odbornou pomoc architekta.

Novinky do schránky
Posíláme pouze 2x měsíčně. Kdykoliv budete chtít, můžete se odhlásit.