Abychom si nedělní oběd mohli pořádně vychutnat, je k tomu zapotřebí kromě vydatného pokrmu i stůl. Plní nejen funkci stolovací, ale odnepaměti se u něj schází celá rodina, která na jeho desce řeší své radosti i trápení. S tradičním využitím čtyřnohé rodinné opory kráčí i nové designové směry. U moderního stolu se totiž pohodlně nají šest i osm lidí a po rozložení deset a více. Nejnovější trend tedy velí: „Čím je větší stůl, tím pohodlnější bude jeho využívání“.


Kvůli praktičnosti zůstal čtvercový nebo obdélníkový, jako materiál je velmi oblíbené sklo v kombinaci s kovem, dřevo se sklem a na výsluní se dostává nábytek z exotických dřevin. Vedle klasického tvarosloví stolů se v interiérech uplatňují stoly i v poněkud netradiční podobě, třeba jen jako pokračování kuchyňské pracovní desky či ostrůvkové kuchyně. Pokud jsou navíc kuchyňské pracovní desky s navazujícím stolem materiálově propojeny, přechází kuchyně volně do centrálního společenského prostoru a nepůsobí jako izolovaný ostrov na vaření.




Navíc jsou desky z umělého kamene či vysokotlakého laminátu velmi odolné, takže je stůl prakticky nepoškoditelný. Nevýhodou těchto stolů je jejich imobilita. Zůstane navěky, nebo alespoň do renovace či výměny kuchyně, na jednom místě. Pro pohodlné stolování je při výběru stolu nezbytně nutné dodržet jeho standardní výšku, která činí 76 centimetrů. Tuto výšku nabízí i nábytek Aldo u všech jídelních stolů.




I židle by měla vyhovovat svému účelu. Proto v případě jídelních židlí volíme takové, které mají sedák mírně zakloněný dozadu, aby nebyl stlačován naplněný žaludek. Výšku židlí pro dospělé volíme tak, aby hrany sedáků netlačily do měkkých tkání podkolení. Děti by pak měly sedět na židlích, které rostou s nimi, tedy na takových, u nichž lze měnit polohu sedáku, ale i podpěrky nohou.